De Lusthof der Muziek

De Lusthof der Muziek biedt een ontdekkingsreis langs 750 jaar Nederlandse en Vlaamse muziektraditie, met speciale aandacht voor grotendeels vergeten genres zoals volksmuziek, speelmansmuziek, oude dansmuziek, kunstmuziek, liedboeken, straatliederen, anonieme componisten, enzovoort. De Lusthof der Muziek is een doorgeefluik van muziekbronnen die - dankzij internet - voor het eerst sinds eeuwen weer beschikbaar zijn. Alleen, ze staan over talloze websites verspreid. Met behulp van de Lusthof hopen we te bereiken dat ze niet alleen beschikbaar, maar ook makkelijk vindbaar zijn.

The Garden of Musical Delights delves into 750 years of musical tradition in the Low Countries: Flanders and the Netherlands. Read more

21 november 2013

Scans van De Hollantsche Schouburgh (1714)

Alle deeltjes van De Hollantsche Schouburgh zijn nu ook als scans beschikbaar (transcripties waren er al). Ze zijn te vinden bij het portaal 'Speelmuziek' van de Liederenbank. Daarop staan ook transcripties van diverse andere oud-Hollandse muziekbronnen, en van de beroemde 'Onder de Groene Linde'-opnamen.

Gebruikers van de Liederenbank verwonderen zich onderling nogal eens over de eigenaardigheden van die site; mocht dat gaan vervelen, het speelmuziek-portaal is geknipt voor de nodige nieuwe gespreksstof.

Enkele tips om gebruik van het portaal te vergemakkelijken:

- Ben voorzichtig met klikken op de link naar het 'bronnenoverzicht', linksboven. Je kunt eigenlijk niet om deze pagina heen, maar je computer loopt er gemakkelijk op vast. Zodra de basisgegevens zijn geladen (zeg 5 seconden nadat de pagina op je scherm is verschenen) klik je het best in je browser op 'stoppen met laden' (het icoontje dat afwisselend de vorm heeft van een cirkelvormige pijl en een kruisje), anders wordt het computergeheugen gevuld met een (geheel overbodige) stroom van afbeeldingen.

- Heb je een melodie gevonden, dan loont het om de verschillende doorklikmogelijkheden op de pagina te verkennen. (De overzichtspagina wordt gevuld met informatie die vooral voor wetenschappers interessant is.) Om de scans in beeld te krijgen klik je op het bescheiden knopje 'Scan > Tonen'. Staat er 'Geen scan van deze bron'? Klik op 'Details tonen' en als je geluk hebt zijn de scans er toch. Krijg je de melodie maar in één formaat te zien? Klik op 'Details tonen' en er komen andersoortige bestanden boven water (verscholen onderaan de pagina).

- In theorie zijn er png-, pdf-, abc-, midi- en ly- (lilypond) bestanden voorhanden. Maar niet te vroeg gejuicht: de laatste keer dat de Vrolijke Plug het probeerde vertoonden sommige midi-bestanden rare hickups, en de abc-bestanden zijn gewoon onbruikbaar: iedere regelindeling is afwezig, de maatstrepen ontbreken en de notatie staat vol overtollige informatie over de lengte van de noten. Om deze bestandjes aan de praat te krijgen moet je zoveel sleutelen dat het de moeite niet is. (Met lilypond heeft de Vrolijke Plug geen ervaring, dat is nogal ingewikkeld.) Gelukkig kun je hier op de Lusthof bruikbare bestanden vinden.

Maar genoeg gemopperd. In ieder geval is er bij Speelmuziek voorzien in een knop die maakt dat je alleen de reeds ingevoerde melodieën te zien krijgt (bij de eigenlijke Liederenbank is dat nog altijd een groot gemis). En de scans van De Hollantsche Schouburgh staan er toch maar mooi op!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Gegevens
Link naar het eerste deel van De Hollantsche Schouburgh in het speelmuziek-portaal van de Liederenbank (niet naar het bronnenoverzicht, dat mag u zelf uitproberen):
- De Hollantsche Schouburgh deel 1 bij Speelmuziek (met scans)

Interne link naar de pagina over De Hollantsche Schouburgh waar u per deeltje een link naar de scans vindt:
- De Hollantsche Schouburgh op de Lusthof der Muziek

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geen opmerkingen:

Een reactie posten